Att man numera får bygga ett uterum – fristående sådant – upp till 25 meter2 och utan bygglov har ju onekligen gjort att fler och fler personer ser över detta alternativ. Dock – man ska här inte förväxla frasen – utan bygglov – med fria tyglar. Många tror att det bara är att smälla upp en uterum på sin tomt utan att ta hänsyn till grannar, till miljön i området eller med tanke på regler som att du exempelvis måste få ett godkännande från byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång.
Att man tog bort bygglovet och utökade arean på ett uterum innebär inte att Vilda Västern-regler plötsligt gäller. Det handlar om att man minskade byråkratin och gjorde ett uterum mer tillgängligt och enklare att bygga.
Många tror precis tvärtom och vi skulle inte bli förvånade om vi inom loppet av något år tvingas åka omkring och korrigera byggen som – av en eller annan anledning – inte följer reglerna. Alltså – här menar vi att man kontaktar berörd myndighet först och även att man kanske ger sig över till sina grannar på en gång också. Varför ska man då göra det?
Jo, det kanske är så att ditt uterum kommer att placeras så att solen hos din granne blir minimal, så att det skymmer dennes utsikt eller att det – helt enkelt – inte passar in i området. Det vi menar med detta är att du i så stor mån som möjligt ska försöka anpassa ditt fristående uterum till ditt eget hus. Har du ett rött litet hus med vita knutar så kanske den där idéen om ett uterum byggt som något mer passande i filmen Star Wars får vila och läggas åt sidan. Det finns nämligen alltid en risk att osämja kan skapas och att du i värsta fall får riva ditt uterum och protesterna blir för högljudda.
Dessutom är det alltid schysst att höra sig för med grannarna innan man påbörjar något större bygge också.
Läs även: Anpassa ditt uterum och hyr ut det